Blev ignorerad – livmodern hade spruckit

15.09.2019

Det är söndag, men bbkrisen.se vilar inte.

Efter gårdagens medverkan i TV4 Nyhetsmorgon av BB-krisens författare Lisa Bjurwald, och fredagens debattartikel i SvD av Bjurwald och Sveriges Kvinnolobby, har saker och ting verkligen exploderat (och boken har inte ens landat från tryck än!).

Hundratals upprörda och engagerade kvinnor från hela landet har hört av sig; via mail, Messenger, Facebook och till och med sms. Här är en berättelse från en av dem:

Min förlossning i augusti i år var fruktansvärd. Personalen ignorerade mina rop på hjälp och trots att jag skulle hanteras som en riskpatient på grund av tidigare kejsarsnitt så forcerades min förlossning fram.

De sa: "Det är normalt att ha så ont"

Jag bad dem avbryta för att göra kejsarsnitt då jag kände att min livmoder gjorde för ont, men då fick jag till svar: "Vill du kasta in handduken?".

När mitt barn väl kom ut hade jag fruktansvärt ont i magen, så ont att ingen fick röra. Läkaren sa då att "det är normalt att ha så ont. Man kan göra ultraljud och röntgen för att kolla livmodern men det behövs inte på dig".

Jag skickades hem men fick åka in till gynakuten bara någon dag senare med en sänka på 148. Det visade sig då, när de ändå gjorde både ultraljud och skiktröntgen, att min livmoder hade spruckit under värkarbetet.

Precis det som jag varnade dem för under förlossningen.

Både jag och min bebis hade kunnat dö om livmodern spruckit helt!
Men jag ska tydligen "vara glad att allt ändå gick bra"...

Maria i Stockholm, som har gjort en IVO-anmälan och tyvärr vet flera kvinnor som har varit med om samma sak.